Σάββατο 7 Ιουνίου 2008

ΥΠΑΡΧΕΙ ΙΣΟΤΗΤΑ ΑΝΔΡΩΝ-ΓΥΝΑΙΚΩΝ ΩΣ ΠΡΟΣ ΤΑ ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΑΚΑ ΚΑΘΗΚΟΝΤΑ ΣΤΟΝ 21 ΑΙΩΝΑ?


Η γυναίκα από τότε που εξασφάλισε ισότητα δικαιωμάτων με το ανδρικό φύλο προσέθεσε στους καθιερωμένους ρόλους που είχε και έναν ακόμη, αυτόν της εργαζόμενης. Έτσι, η σύγχρονη γυναίκα είναι πλέον γυναίκα, εργαζόμενη, μητέρα και νοικοκυρά. Πολλοί υποστηρίζουν ότι οι ρόλοι παραμένουν διακριτοί εις βάρος της γυναίκας, αν και τα τελευταία χρόνια έχουν διαφοροποιηθεί οι κοινωνικές αντιλήψεις και οι παραδοσιακοί ρόλοι έχουν χαλαρώσει, με την ενεργότερη εμπλοκή του πατέρα στις οικογενειακές υποχρεώσεις και την ένταξη της γυναίκας στην εργασία.

Η αντίθετη άποψη υποστηρίζει οτι η συμπεριφορά των ανδρών έχει αλλάξει και οτι ο σύγχρονος άνδρας συμμετέχει όλο και περισσότερο στις οικογενειακές υποχρεώσεις, βοηθώντας στην ανατροφή των παιδιών, στις δουλειές του σπιτιού, στις διάφορες μη οικιακές εργασίες.

Θεωρείς οτι υπάρχει ισότητα ανδρών-γυναικών ως προς τα καθήκοντα που έχουν αναλάβει μέσα στην οικογένεια? Έχει αποδεχτεί η ελληνική κοινωνία τα νέα δεδομένα ή υπάρχει ακόμη προκατάληψη απέναντι στους άνδρες που συμμετέχουν στις οικογενειακές υποχρεώσεις?

7 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

Μαριάννα
Το μόνο σίγουρο είναι οτι δεν υπάρχει απόλυτη ισότητα ανάμεσα σε άνδρες και γυναίκες στα οικιακά καθήκοντα εις βάρος πάντα των γυναικών.Βέβαια η κοινωνία εξελίσεται και τα πράγματα κάπως βελτιώνονται αλλά δεν τα βοηθούν και τα κοινωνικά πιστεύω που θέλουν τους άνδρες να μην ασχολούνται με δουλειές του σπιτιού.Καμιά φορά αναρωτιέμαι τι ισότητα δικαιωμάτων κέρδισαμε ως γυναίκες αφού επιβαρυνθήκαμε και με έναν ακόμη ρόλο της εργαζομένης...!!

Ανώνυμος είπε...

Helen
There is noway men and women are equal.Women have more responsibilities within the household no matter how capable the men are.I believe that ever since we asked for equal rights we have more on our plate!!

Ανώνυμος είπε...

Σπύρος
Δεν υπάρχει ισότητα αλλά καλά δεν είμαστε και έτσι...?Γυναίκες μην ξεσηκωθείτε.

Ανώνυμος είπε...

Ελένη!

Κι όμως,αν και βρισκόμαστε στον 21αι.ακόμα δεν υπάρχει ισότητα όσον αφορά τα καθήκοντα στην οικογένεια.Δε μπορώ να πω,πιστεύω πως υπάρχει μια σημαντική πρόοδος,αλλά πιο πολύ στα μεγάλα αστικά κέντρα!
Στην επαρχία ακόμα τα πράγματα είναι πιο παραδοσιακά!Πάντως δε πιστεύω πως φταίει η "τεμπελιά" των ανδρών,αλλά και η δική μας συμπεριφορά!Γι' αυτό ας συνενοηθούμε όλες να μην τους επιπλήτουμε τους "κακόμοιρους" όταν προσφέρονται να κάνουν κάποια δουλειά!!!!

pantas είπε...

Δεν μπορώ να γνωρίζω με βεβαιότητα για το αν έχει επέλθει ισότητα μεταξύ άνδρα και γυναίκας ως προς τα οικογενεικά καθήκοντα, πιστεύω όμως τα πράγματα ακολουθούν την συγκεκριμένη κατεύθυνση.Ειδικότερα εξετάζοντας το θέμα από τη σκοπιά του άνδρα και παίρνοντας ως δεδομένο πως και οι δύο απασχολούνται εργασιακά τότε εκ των πραγμάτων ο άνδρας οφείλει να αυξήσει το εύρος των οικογενειακών καθηκόντων του, προκειμένου να επιβιώσει ο γάμος.Πόσο μάλλον όταν η συνεισφορά της γυναίκας στον οικογενειακό προϋπολογισμό είναι μεγαλύτερη από αυτή του άνδρα.Είναι πιθανό βέβαια στην περίπτωση αυτή να υφίσταται ανισότητα, υπέρ της γυναίκας αυτή τη φορά..

Δώρα η μικρή εξερευνήτρια είπε...

αχ.. 8α με βριζουν οι γυναίκες για την άποψη μου αλλά πιστεύω πως ο ρόλος της γυναίκας στο σπίτι πρέπει να είναι ο ίδιος με αυτό που είχε και η μαμά μας και η γιαγιά μας με λίγες διαφορές.. να μαγειρεύει, να φροντίζει τα παιδιά κτλ κτλ παράλληλα όμως να σέβεται τον ευατό της.. έτσι ο άντρας θα την σέβεται και θα την βοηθά στις δουλιές αφου θα καταλαβαίνει και ο ίδιος τα όσα προσφέρει η γυναίκα του..
Επίσης παραπονιόμαστε για τον μεγάλο αριθμό των ομοφυλόφιλων ανδρών, για το οι άντρες δεν είναι πλέον κηνυγοί, ότι δεν στέκονται σαν άντρες σε ορισμένες καταστάσεις.. γιατί να ζητούμε να πάρουν ένα ξεσκονόπανο και να αρχίζουν να καθαρίζουν τα έπιπλα; Απλά τα δεδομένα αν και άλλαξαν, όλα είναι στο χαρακτήρα του ανθρώπου.. Αν στο χαρακτήρα του άντρα είναι να βοηθάει στις δουλιές θα το έκανε και πριν 30 χρόνια, δεν θα αλλάξει τώρα.. η μόνη διαφορά του σήμερα είναι ότι έχει η γυναίκα μία πολύ καλή δικαιολογία να παραπονιέται¨:)

Περικλής Καρασαββίδης είπε...

Ισότητα δε σημαίνει να κάνουν οι άντρες και οι γυναίκες τα ίδια επαγγέλματα, τις ίδιες οικιακές δουλειές κτλ. Σημαίνει να επιλέγει ελεύθερα ο καθένας να κάνει ό,τι θέλει. Αν μια γυναίκα επιλέξει να είναι νοικοκυρά, δε σημαίνει ότι δεν έχει κατακτήσει την ισότητα.
"Στον καθένα ανάλογα με την ικανότητά του/της και τις κλίσεις του/της"...