Τετάρτη 11 Ιουνίου 2008

Υπάρχει ισότητα ανδρών-γυναικών στο χώρο εργασίας?


Σύμφωνα με το κοινοτικό δίκαιο, η αρχή της ισότητας μεταξύ ανδρών και γυναικών είναι θεμελιώδης. Το άρθρο 141 της Συνθήκης της Ευρωπαϊκής Ένωσης διασφαλίζει την ισότητα των αμοιβών των ανδρών και των γυναικών. Βάσει του άρθρου αυτού, η Ευρωπαϊκή Ένωση επιχειρεί εδώ και 30 χρόνια να μειώσει τις διακρίσεις μεταξύ φύλων.

Χρειάζεται όμως ακόμη πολλή δουλειά μέχρι να επιτευχθεί κάτι τέτοιο, κυρίως σε θέματα που άπτονται της απασχόλησης. Στην Ευρώπη, οι γυναίκες έχουν κατά μέσο όρο λιγότερες αρμοδιότητες από τους άνδρες (μόλις ένα τρίτο των ανώτερων στελεχών είναι γυναίκες και ένα τρίτο επιχειρηματίες), λαμβάνουν χαμηλότερο μισθό για την ίδια δουλειά (διαφορά ύψους 15% μεταξύ του μισθού ενός άνδρα και μιας γυναίκας) και είναι άνεργες σε μεγαλύτερο ποσοστό (9,6% από αυτές ψάχνουν για δουλειά, σε αντίθεση με ποσοστό 7,6% για τους άνδρες). Είναι επίσης δυσκολότερο για τις γυναίκες να επιτύχουν την κατάλληλη ισορροπία μεταξύ ιδιωτικής και επαγγελματικής ζωής.

Πιστεύεις οτι υπάρχει ανισότητα μεταξύ ανδρών και γυναικών στην επαγγελματική ζωή; Πιστεύεις οτι έχουν γίνει βήματα προς το καλύτερο; Tι θα μπορούσε να γίνει για την βελτίωση της κατάστασης;

3 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

Ελένη!!

Όχι βέβαια!Και ιδιαίτερα στον ιδιωτικό τομέα.Και μόνο να σκεφτεί κανείς ότι πολλές εταιρείες δε προσλαμβάνουν γυναίκες επειδή κάποια στιγμή θα θελήσουν να αποκτήσουν παιδί νομίζω πως τα λέει όλα!!!
Κατά τη γνώμη μου στην Ελλάδα δε θα υπάρξει ποτέ πραγματική ισότητα ανάμεσα στα δύο φύλα!

Ηλίας είπε...

εγω πιστευω πως ειδικα στο χωρο της εργασιας υπαρχει περισσοτερη ισοσητα μεταξυ των δυο φυλλων..

οι γυναικες αποδεικνυουν ολο και περισσοτερο πως μπορουν να κανουν πολλα πραγματα και τους δινονται πλεον ευκαιριες να αποδειξουν την αξια τους..

τωρα αν καποια επαγγελματα απο αποτελουν οχυρο των ανδρων θα υπαρχουν λογοι που εχουν να κανουν με τη φυση της εργασιας..

Ανώνυμος είπε...

Μαριάννα
Τα τελευταία χρόνια έχουν γίνει πολλά βήματα προς αυτή την κατεύθυνση.Οι γυναίκες κερδίζουν όλο και περισσότερο ισότιμη μεταχείριση με τους άνδρες και καταλαμβάνουν θέσεις κλειδία.
Ωστόσο σε κάποια επαγγέλματα συνεχίζουν να μην χαίρουν ίσης μεταχείρισης με τους άνδρες.Βέβαια σε αυτές τις περιπτώσεις ίσως φταίει η φύση του επαγγέλματος ή και ο ρόλος της γυναικας-μητέρας,της γυναίκας-νοικοκυράς που δεν επιτρέπουν στην συγχρονη γυναίκα να αφιερώνει μεγάλο μέρος του χρόνου της στην εργασία της,πράγμα που απαιτούν ΄τα περισσότερα επαγγέλματα(κυρίως υψηλόβαθμων θέσεων).