Τρίτη 3 Ιουνίου 2008

Yπάρχει πραγματική φιλία μεταξύ άνδρα και γυναίκας;




Yπάρχει πραγματική φιλία μεταξύ ενός άνδρα και μιας γυναίκας; Μπορεί μια γυναίκα να είναι φίλη με έναν άνδρα χωρίς να ενυπάρχει το σεξουαλικό στοιχείο μεταξύ τους;

Η πλειοψηφία υποστηρίζει οτι δεν μπορεί να υπάρξει απλή και αγνή σχέση μεταξύ των δύο φύλων αφού πάντα υπάρχει σεξουαλική ένταση μεταξύ τους.Ωστόσο, ο αντίλογος υποστηρίζει οτι τα δεδομένα αυτά ίσχυαν τα περασμένα έτη.Πράγματι, με την κοινωνική κατάσταση που επικρατούσε πριν από μερικές δεκαετίες, η καθαρά φιλική σχέση ανάμεσα σε έναν άνδρα και μία γυναίκα θεωρούνταν αδύνατη, αφού οι γυναίκες ανήκαν σε κατώτερο μορφωτικό και επαγγελματικό επίπεδο με αποτέλεσμα να μην υπάρχουν κοινά στοιχεία σύνδεσης τους με τους άνδρες και λόγος ύπαρξης φιλίας. Επίσης, οι σπάνιες επαφές γυναικών και ανδρών,αφού οι γυναίκες βρίσκονταν κατά κύριο λόγο στο σπίτι και οι άνδρες στο χώρο της εργασίας, είχαν ως βασικό τους στόχο τη σύναψη σχέσεων με απώτερο σκοπό τη δημιουργία οικογένειας.


Οι υπέρμαχοι της ύπαρξης φιλίας μεταξύ των αντίθετων φύλων υποστηρίζουν οτι οι κοινωνικές συνθήκες έχουν αλλάξει και οι βασικοί λόγοι που εμπόδιζαν την αγνή φιλία μεταξύ άνδρα και γυναίκας έχουν εξαλειφθεί.Κατ' αρχάς, άνδρες και γυναίκες εργάζονται μαζί, μοιράζονται κοινά ενδιαφέροντα και εμπειρίες, με αποτέλεσμα οι επαφές τους να εξυπηρετούν πολλαπλούς στόχους και όχι μόνο τη δημιουργία οικογένειας. Αυτή η αλλαγή των κοινωνικών δεδομένων καθιστά δυνατή την ουσιαστική φιλία μεταξύ ανδρών και γυναικών.


Βέβαια, η κοινωνία μας δεν είναι εντελώς έτοιμη να δεχτεί την ύπαρξη φιλίας ανάμεσα σε άνδρες και γυναίκες χωρίς σεξουαλικό υπόβαθρο, αφού οι στενές σχέσεις ενός άνδρα και μίας γυναίκας βρίσκονται στο στόχαστρο και πάντα υποβόσκει η ερώτηση: Είναι απλώς φίλοι;


Η πραγματικότητα είναι οτι ο διαχωρισμός ανάμεσα στα φιλικά και τα ερωτικά αισθήματα είναι δύσκολος. Τα καθημερινά γεγονότα αποδεικνύουν οτι τα πάντα εξαρτώνται από το περιβάλλον μέσα στο οποίο αναπτύσσονται τα συγκεκριμένα συναισθήματα και ανάλογα με τις συνθήκες που ισχύουν κάθε φορά,κάποιο από αυτά καταλαμβάνει την πρώτη θέση,για να αντικατασταθεί από το άλλο όταν αλλάξουν και οι συνθήκες.

Υπάρχει πραγματική, λοιπόν, φιλία μεταξύ άνδρα και γυναίκας ή η φιλία ανάμεσα τους αποτελεί έναν μεγάλο μύθο;

12 σχόλια:

Ευάκι!!:-) είπε...

Ευάκι!!

Hello!!!!!!!!!Φιλία μεταξύ ανδρα και γυναίκας?? Μεγάλο ερώτημα!!!! Ακόμα ψάχνω την απάντηση....
Εγώ πιστεύω πως όχι αλλά από την άλλη με τόσους είμαστε φίλοι αλλά ποτέ δεν έχει γίνει τίποτα. Στον αέρα όμως πάντα υπάρχει το ερωτικό στοιχείο, γιατί είμαστε ρε παιδί μου κι εμείς οι γυναίκες προκλητικές και αυτοί οι άντρες μη δουν θηλυκό αμέσως τρέχουν....
Μεγάλο μυστήριο η ερώτησή σου, όταν βρεις την απάντηση πες τη και σε μένα.....!!!!!!!!!!

Ηλίας είπε...

ε γιατι ειστε προκλητικες αφου δεν θελετε να τρεχουν...??

μαλλον τα θελετε..ας μιλησει κι ενας αντρας νε μπει μια ταξη εδω περα!!

φιλια (και μονο) μεταξυ ανδρα και γυναικας μπορει να υπαρξει μονο αν στο μυαλο και των δυο εχει αποκλειστει το οποιοδηποτε αλλο ενδεχομενο..

η απαντηση δοθηκε!!επομενη ερωτηση...

vasoula είπε...

Εγώ πιστεύω ρε σεις ότι υπάρχει αληθινή φιλία μεταξύ των δυο φύλων. Αρκεί όπως είπε και ο azio να ξέρουν ότι θέλουν φιλία και να μη στοχεύουν στη φιλία σαν μέσο για να προχωρήσουν σε σεξουαλικό επίπεδο.
Είνια σημαντικό να έχεις φίλο-φίλη, του αντίθετου γύλου δηλ, γιατί μαθαίνεις πολλά και κυρίως τον τρόπο που σκέφτονται. Θεωρώ ότι έχουμε πολλά να κερδίσουμε από φίλους του αντίθετου φίλου. ΦΙΛΟΥΣ ομως..

Ανώνυμος είπε...

Γεωργία!!

φιλία μεταξύ ανδρών γυναικών?
Μμμμ...για να σκεφτώ λίγο.....
ΟΧΙ!!!Ο-Χ-Ι!

pantas είπε...

Είμαι της άποψης πως δεν υφίσταται πραγματική φιλία μεταξύ ενός άνδρα και μίας γυναίκας, έχοντας ως βάση προκειμένου να εξάγουμε το εν λόγω συμπέρασμα την φιλία η οποία αναπτύσσεται μεταξύ ατόμων του ίδιου φύλου. Με αφορμή την άποψη που ειπώθηκε από τον φίλτατο azio θα ήθελα να επισημάνω πως δεν αρκεί ο αποκλεισμός κάθε άλλου ενδεχομένου στο μυαλό του άνδρα και της γυναίκας με σκοπό την καλλιέργεια αγνής και πραγματικής φιλίας μεταξύ των δύο.Ευτυχώς ή δυστυχώς πολλές φορές το συναίσθημα υπερέχει έναντι μιάς έστω και ενσυνείδητης αποδοχής ενός άγραφου κανόνα..

panchamp είπε...

Το μόνο που μπορεί να συμβεί είναι να νομίζει μια γυναίκα ότι ένας άντρας είναι φίλος της και ότι τη βλέπει μόνο φιλικά (ή το αντίστοιχο για έναν άντρα). :)
Βέβαια, το να γίνει κάτι σεξουαλικό δεν σημαίνει ότι είναι αδύνατο να υπάρξει και μια φιλική σχέση (όχι κολλητή), το "πρόβλημα" δημιουργείται όταν μπλέκονται τα συναισθήματα.
Οπότε η απάντηση μου στο ερώτημα που θέτεις είναι όχι, εκτός από την μάλλον σπάνια περίπτωση που κανένας δεν έλκεται -ούτε στον μικρότερο βαθμό- από τον άλλον.

Ανώνυμος είπε...

Ελένη!

Δύσκολη η ερώτηση που θέτεις!Κοίτα το να υπάρχει πραγματική φιλία μεταξύ δύο ανθρώπων είναι πλεον δύσκολο,πόσο μάλιστα ανάμεσα στα δύο φύλα.Απ' τη μια πλευρά σκέφτεσαι και λες ότι είναι θέμα χαρακτήρα.Απ' την άλλη βέβαια βλέπουμε ότι οποιονδήποτε χαρακτήρα κι αν έχει ο άντρας ή η γυναίκα πάντα στην ατμόσφαιρα θα υπάρχει αυτό το περίεργο ερωτικό συναίσθημα που πάντα ο ένας θα το ελευθερώνει περισσότερο και ο άλλος θα το αντιλαμβάνεται αλλα δε θα θέλει να το πιστέψει!με αποτέλεσμα να καταλήγουν σχεδόν πά
ντα όλες οι φιλίες αντίθετων φύλων στο πουθενά και κατά συνέπεια στο τέλος.Άρα μπορούμε να πούμε σχέδον με βεβαιότητα ότι πραγματική φιλία μεταξύ ανδρών και γυναικών ΔΕΝ υπάρχει!!!

Ανώνυμος είπε...

Γιάννης!!!!!

Συγγνώμη που θα σας στενοχωρήσω αλλά όχι μόνο πιστεύω ότι υπάρχει φιλία μεταξύ των δύο φύλων αλλα εγώ και η φίλη μου είμαστε ζωντανό παράδειγμα!Με τη Δήμητρα είμαστε εδώ κι οχτώ χρόνια αχώριστοι φίλοι.Ποτέ και τίποτα δεν μας έχει χωρίσει ή δε μας έχει φέρει πιο κοντά(ερωτικά εννόω).Ίσα ίσα που βοηθάει να έχεις κολλήτο του αντίθετου φίλου γιατί μπορεί να καταλάβει πολύ περισσότερο κάποια θέματα που σε προβληματίζουν.(πχ. κάποιο ερωτικό σου πρόβλημα.)Αυτό που πιστεύω είναι οτι είναι θέμα χαρακτήρων!Απλό και κατανοητό!!!!

Ανώνυμος είπε...

Ελεάννα,

Πιστεύω ότι μπορεί να υπάρξει φιλία ανάμεσα σε έναν άντρα και μία γυναίκα όταν δεν υπάρχει ερωτική χημεία ανάμεσά τους.
Άλλωστε δεν μπορούμε να σχετιστούμε ερωτικά με όλους και είναι επίσης αδύνατο να ταιριάξουμε με όλους,οπότε με μία απλή και μόνο συμπάθεια μπορεί να γίνει η αρχή μίας καλής φιλίας.

Ανώνυμος είπε...

Γιάννης,

Ναί μπορεί να υπάρχει φιλία μεταξύ ανδρα και γυναίκας,αν υπάρχει στη σχέση αυτή κάτι δυνατότερο από το ένστικτο της ερωτικής έλξης μεταξύ τους.

Ανώνυμος είπε...

Σταματίνα,

Μεταξύ ενός άντρα και μιάς γυναίκας όπως μπορούν να υπάρξουν και άλλα συναισθήματα όπως αγάπη,εκτίμηση,σεβασμός κτλ άρα μπορεί να υπάρξει και φιλία!

Ανώνυμος είπε...

Helen
I believe that there's no such thing as friendship between boys and girls.One of the two will always feel something more than just friendship and later on will complicate the relationship.